Turspel vs skicklighetsspel

Spel om pengar och pengars värde betraktas som regel befinna sig i kategorin hasardspel. Dessutom skall turen spela en stor roll för utgången. Att vara expert på fotboll kan visserligen gynna spel på odds eller stryktips men ändå är det slumpen som avgör vinst eller förlust. Lite annorlunda är det med poker där både skicklighet och tur är inblandat.

Att spela på börsen inväver en stor del av vad som kallas "know how", men även där måste vissa kriterier som har med slumpen att göra, slå in för en lyckad aktieaffär. Därmed kan man dela in spel i rena turspel, spel som är blandade och rena skicklighetsspel.

Den stora potten hägrar

Vad är då att föredra, att spela skickligt men ändå förlora eller överösas med tur och vinna storkovan? Invändningarna är då givetvis att man inte är skicklig vid förlust. Dock kanske just det där avgörandet om den stora potten i pokerspelet bara var ren otur.

Fram till dess fungerade allt enligt plan men så med minsta marginal slogs fötterna undan och jättepotten gled ur händerna. Det går att se otal med exempel på sådana situationer från World Series of Poker eller andra stora turneringar.

Flippa inte ur

Under de gamla banditernas tid trodde många att det skulle gå att lura apparaten genom att dra i spaken på ett visst sätt. Kanske vissa kom på knepet men hur om helst är detta inte längre möjligt med de nya automaterna. Ett mekaniskt spel som lever kvar idag om ännu i mindre omfattning, är flipperspelet. Dessa har mer av påverkan från spelaren än många andra spel. Fast å andra sidan går det bara att vinna frispel på dem, inga riktiga pengar.