Hur fungerar odds

Termen odds handlar om med vilken sannolikhet något händer - vilken chans, möjlighet eller risk att något kommer att inträffa. Till exempel är oddset att nummer fem hamnar uppåt 1/6 om man slår en tärning eftersom det finns sex olika utslag om du slår en tärning. Oddspel eller vadslagning innebär att man försöker gissa en viss utgång av en viss händelse. Vadslagning om spel på odds är en gammal spelform. En populär form är spel på sporthändelser där du satsar på vad som kommer att hända i nästa fotbollsmatch eller vilken häst som kommer att vinna ett lopp. Du satsar pengar på att din förutsägelse kommer att vara rätt.

Ett spelbolag eller en bookmarker sätter oddsen som antigen kan vara fasta eller flytande. Ett fast odds är ett odds som i förväg har bestämts av spelbolaget eller bookmakern. En bedömning har gjorts i förväg om hur troligt olika utfall är. Flytande odds ändras hela tiden beroende på hur många personer som satsar på att ett visst alternativ kommer att inträffa.

Decimal och bråk odds

Det finns olika sätt att skriva sannolikheten att en viss händelse ska inträffa. I Sverige används decimalodds ofta för vadslagning. Denna typ av odds kallas också för europeiska odds. Chansen att vinna visas i siffor, till exempel om du tror att ett lag har 25 procent chans att vinna så skrivs det 100/25 = 4. Chansen att det laget som du tror ska vinna är 4 och spelbolaget visar detta som ett odds på 1.4 vilket innebär att du får tillbaka 1.4 gånger din sats. Om du satsar 100 kronor får du tillbaka 1.4 x 100 = 140 kronor. Din vinst blir vinsten minus din insats med andra ord 40 kr (140-100 kronor).

Ett annat vanligt sätt att visa odds är att skriva dem i bråkform. Detta sätt att skriva odds ser du framförallt i Storbritannien, och det kallas även för engelska odds. Siffrorna 2/5 är ett annat sätt att skiva decimaloddset 1.4 (se exemplet ovan).

Amerikanska odds

Amerikanska odds kan skrivas som ett plustecken, vilket visar hur mycket du vinner om du satsar 100 kronor. Denna typ av odds kan också visas med hjälp av ett minustecken, vilket talar om hur mycket du behöver satsa för att vinna 100 kronor. Om oddset är -300 så behöver du satsa 300 kronor för att din vinst ska bli 100 kronor.

Ett tips om du spelar på olika spelsajter där oddset visas på olika sätt är att använda en online oddskonverter så att du är säker på vad oddset att något ska inträffa är innan du bestämmer dig för att satsa pengar. Om du spelar ofta på odds så blir du snabbt van vid de olika sätten att skriva odds.

Vanliga spelformer

Idag finns det en rad olika saker som du kan spela på. Att spela på sporthändelser är kanske den mest vanliga formen men det går att spela på en rad olika saker förutom utgången av en match. Vem som kommer att göra första målet? Hur länge det kommer att dröja innan någon gör ett mål? Vilka spelare som kommer att bli utvisad? Det går även att spela under spelets gång, och detta är kanske lite extra spännande eftersom oddsen hela tiden ändras. Satsa på vilket lag som kommer att vinna och ha koll på hur sannolikheten ändras under spelets gång beroende på vilket lag som gör mål, och på hur spelet överlag utvecklar sig.

1X2 är en vanlig spelform som även kallas för matchvinnare och här spelar du antingen på att hemmalaget vinner, att matchen blir oavgjord, eller att bortalaget vinner. Det vanligaste är att spela på slut resultatet Man kan även ibland tippa på resultatet efter halvtid.

Du kan även satsa på att försöka förutsäga slutresultatet i en match. Detta är ganska svårt och ofta så är det ganska dåliga odds på denna spelform. Över och under innebär att du spelar på hur många mål som det kommer att göras. En annan rolig spelform som kräver lite mer tålamod är att spela på vinnare. Här kan du spela på inte enbart vem som vinner en match, utan även på vilket lag som kommer att vinna en liga eller en viss turnering.

En del matcher kan ha en stor skillnad mellan lagen som möts och spelformen handikapp ger favoriten lägre odds så att det ska bli mer jämnt.